CBb: Optillen van kippen aan poten is niet toegestaan
Inleiding
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft een uitspraak gedaan in een procedure tussen Wakker Dier, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en diverse pluimveeservicebedrijven. Eén van de diensten die zij aanbieden is het vangen van pluimvee in de stallen van pluimveehouders voor het transport naar de slachterij. Bij het vangen van pluimvee wordt het pluimvee ondersteboven aan de poten opgetild.
Het standpunt van Wakker Dier
Wakker Dier was van mening dat het ondersteboven optillen van pluimvee aan de poten, in strijd is met de Europese Transportverordening. De Transportverordening schrijft voor dat houders van dieren op de plaats van vertrek, overlading of bestemming ervoor zorgen dat de technische voorschriften met betrekking tot het vervoer van dieren nageleefd worden. Eén van deze voorschriften houdt in dat het verboden is de dieren bij kop, oren, horens, poten, staart of vacht op te tillen of voort te trekken, of ze zodanig te behandelen dat het onnodig pijn of onnodig lijden veroorzaakt.
Wakker Dier was van mening dat het optillen van pluimvee rechtstreeks in strijd is met de voorschriften uit de Transportverordening, waardoor de Minister handhavend zou moeten optreden tegen bedrijven die op deze manier pluimvee vangen.
Het standpunt van de pluimveebedrijven
De pluimveebedrijven betoogden dat de wettelijke bepaling moet worden bekeken in het licht van de context, doelstelling en ontstaansgeschiedenis van de Transportverordening. Volgens de pluimveebedrijven is het sinds jaar en dag de dagelijke praktijk dat pluimvee bij het vangen aan de poten wordt opgetild. Een alternatieve vangmethode is vanuit praktische overwegingen ook niet haalbaar. Vangmachines kunnen volgens de pluimveebedrijven alleen worden ingezet bij kalkoenen en vleeskippen. Ze kunnen niet in elke stal gebruikt worden, omdat stallen te klein zijn of te veel obstakels bevatten. Volgens de pluimveebedrijven is het ook niet altijd mogelijk om dieren op een andere manier handmatig te vangen. Het ‘rechtop vangen’, waarbij dieren met twee handen bij het lichaam gepakt worden, is volgens de pluimveebedrijven in veel stallen ook niet mogelijk.
Het optillen van pluimvee aan de poten belemmert volgens de pluimveebedrijven ook niet het dierwelzijn, omdat het vangen van pluimvee aan de poten niet leidt tot pijn of vermijdbaar lijden.
Bovendien is er in 2023 een voorstel gedaan voor de invoering van een nieuwe Tansportverordening. Daarin is ook voorgesteld om geen verbod meer op te nemen tot het optillen van pluimvee aan de poten.
Het oordeel van het CBb
Het CBb oordeelt dat de letterlijke tekst van de Transportverordening duidelijk is en niet voor uitleg vatbaar is. Omdat de letterlijke tekst van de Transportverordening voorschrijft dat het verboden is om pluimvee te vangen door het pluimvee (ondersteboven) aan de poten op te tillen, dient dit verbod in acht te worden genomen.
Dat het optillen aan de poten van pluimvee in de Europese Unie een gangbare praktijk is en dat alternatieve vangmethoden volgens de vangbedrijven niet in alle gevallen toepasbaar zijn, kan volgens het CBb niet afdoen aan de duidelijke verbodsbepaling. Dat het welzijn van pluimvee niet in gevaar komt als het pluimvee op de gehanteerde wijze wordt gevangen, is volgens het CBb niet relevant.
Wat betekent de uitspraak voor de praktijk?
Bij het vangen van pluimvee zal een andere vangmethode gebruikt moeten worden dan het (ondersteboven) aan de poten optillen van het pluimvee. Wordt deze methode toch gebruikt, dan bestaat er een risico op handhavend optreden of boeteoplegging.
Heeft u vragen over de complexe regelgeving binnen de agrarische sector, neem dan vrijblijvend contact op met één van onze advocaten. Wij denken graag met u mee.